Hjælp til opsætning af lamper
Vi har samlet nogle enkelte råd og huskeregler for montering af lamper. Så skal du have monteret lamper, men er i tvivl om hvordan?Du kender det måske. Du skal have nye lamper og har forelsket dig i nogle fantastiske lamper (fra LampeGuru naturligvis), men hvem skal dog sætte dem op hjemme hos dig? Det kan jo selvfølgelig være, at du er heldig at have en partner som kan finde ud af det, eller som tør at prøve - for der er faktisk ingen grund til at være bange. Det er ikke så svært at montere lamper som du måske tror, og her er youtube og google din bedste ven - eller læs beskrivelserne herunder, fulgt op af videoerne. God arbejdslyst :)
Må jeg selv sætte lamper op?
Ja, det meste gør-det-selv arbejde, selvom vi taler om el-arbejde, er lovligt at lave hvis du altså ved hvordan du skal gøres. Derfor er der intet i vejen for at hænge din nye pendel op over spisebordet, sætte de nye væglamper op i soveværelset eller skifte de gamle udendørs væglamper ud med nye. Og sidder du så og tænker, at det kan jeg da slet ikke finde ud af, så læs med på siden her og se om det måske ikke er nemmere end du tror.
Du må altså skifte alle lamper i eksisterende installationer. Husk altid, at hvis du er i tvivl så kontakt en elektriker
Hvilke dele skal jeg bruge?
Du skal naturligvis bruge noget værktøj så du kan bore, skrue, hamre og hvad du ellers skal, til lige netop din lampetype. Men derudover så har vi samlet de mest almindelige løsdele som bruges til montering af lamper, find dem herunder, så du nemt kan finde de smådele du skal bruge. For at gøre det ekstra nemt, laver vi lige en lyn-liste her også. Du skal somregel bruge dette til montering af:
Pendel hængelamper
- Plastledning fra loftbaldakin til dit strømudtag
- Enkelte pendler skal også have en loftbaldakin
Plafond loftlamper
- Plastledning fra lampen til dit strømudtag
Loftspots
- Plastledning fra lampen til dit strømudtag
Indbygningsspots
- Ledninger skal trækkes af elektriker, læs mere nederst på siden.
Væglamper
- Hvis der ikke allerede medfølger ledning mv., kan vi anbefale denne ledning med stik og afbryder.
Badeværelseslamper
- Plastledning fra lampen til dit strømudtag
Udendørslamper
- Ny-montering af udendørslamper skal udføren af elektriker
- Alternativt, vælg udendørslamper du selv må montere
Læs med herunder og se videoerne som er lavet af Sikkerhedsstyrelsen.
Sæt pendel hængelampe op
En pendel (hængelampe) må du gerne selv sætte op uden hjælp fra en elektriker, men det kan kræve noget værktøj til at bore hul i loftet, medmindre du er så heldig at lampen kan hænge direkte fra strømudtaget i loftet, eller at du kan genbruge huller fra en tidligere pendel. Se videoen fra sikkerhedsstyrelsen som viser dig trin-for-trin hvordan du skifter en pendel hængelampe.
-
Sikre dig, at strømmen er slået fra
-
Afisoler ledningen på lampen. Er ledningen på lampen ikke lang nok til at nå helt over til dit strømudtag, skal du nøjes med bruge ledningen fra lampen op til loftbaldakinen, og derfor bruge en almindelig plastledning over til strøudtaget.
-
Monter ledningerne i strømudtaget, som vist i videoen. Husk du har brug for en afisolertang

Sæt indbygningsspots op
Med indbygningsspots er det lidt anderledes for det er ikke altid du selv må ved montering af indbygningsspots. Du må ikke selv trække ledningerne til indbygningsspots, f.eks. hvis du skal have indbygningsspots i loftet, her skal du have en elektriker til at udføre den del af arbejdet. Af samme grund sælger vi ikke ledningen der skal bruges til indbygningsspots da der er særlige krav som din elektriker har bedst styr på.¨
Hvis du skal installere indbygningsspots skal du i de fleste tilfælde også bruge en safeboks (en boks som monteres ovenpå loftet, over spotten, som sikre at spotten ikke kommer i kontakt med brændbart materiale), vi anbefaler dog altid Nordtronic Indbygningsspots da de altid har safeboks monteret på spotten og derfor kan monteres direkte i isoleringen. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du starter med at kontakte en elektriker når du vil have indbygningsspots.
Hvis du derimod vælger indbygningspots med stik må du gerne selv montere dem, disse bruges dog oftest under køkkenskabe og lignende steder, og er ikke velegnet som loftspots.
Skift fatning på lampe
Inden du læser mere skal du starte med at tjekke om det overhovedet ser ud til at være muligt, at skifte fatningen på din lampe. Langt de fleste lamper der sælges i dag kan du nemlig ikke skifte ledning eller fatning på. Det er lavet på denne måde for at sikre en nem godkendelse af lampen, som også er din sikkerhed for at lampen må bruges i EU.
Hvis din lampe ser ud til at kunne få skiftet ledning og fatning, så er det somregel en nemmere opgave end man skulle tro, selvfølgelig alt efter hvordan lampen er opbygget. Se videoen her og få lidt råd om det at skifte fatning og/eller ledning i din pendel lampe.

Montering af udendørslamper
Montering af udendørslamper er som udgangspunkt ikke noget du selv må gøre. Lamper som har en højere IP klasse end en normal indendørslampe må du ikke selv montere da der er regler som skal overholdes. Det sikre man sig ved, at du får en elektriker til at montere lamperne for dig. Det gælder altså både hvis du skal have skiftet dine gamle udendørslamper med nye lamper, og hvis du skal have opsat udendørslamper for første gang.
Du kan dog trygt købe udendørslamper hos os, da alle vores lamper i denne kategori, er godkendt til udendørs brug. Vi anbefaler at du får din elektriker til at godkende lamperne inden du køber dem, og lad også din elektriker sørge for den korrekte ledning til montering af lamper udendørs.
Udendørslamper du SELV må montere
Der findes faktisk et alternativ til dig, som selv vil montere dine udendørslamper. Vi har nemlig en hel kategori med lavvolt udendørslamper, som ikke kræver elektriker og som du derfor selv, nemt, kan montere udendørs. De giver et lige så godt lys som almindelige udendørslamper og der medfølger allerede ledninger som bare skal skrues sammen og et stik som skal sættes i en kontakt. Har du ikke en udendørs kontakt er det en opgave for en elektriker.
Hvis du så tænker, hvorfor vælger alle ikke bare lavvot udendørslamper så, så er der også svar på det. De kan nemlig ikke opfylde alle behov, da de ikke er helt så fleksible, som normale udendørslamper fordi...
-
Ledningen mellem lamperne må ikke graves ned eller mures ind i væggen Det vil sige, at du vil altid have en synlig ledning ned ad væggen, eller liggende i dit bed mv.
-
Der er en max-belastning på medfølgende transformere Det vil sige, at du f.eks. på Philips Hue maks kan have 5 lamper til én strømforsyning.
Når det er sagt, så har flere af os på LampeGuru valgt løsningen med lavvolt udendørslamper da de har passet godt til vores behov. Så prøv at regn på det, kan du nøjes med lavvolt lamper er det altså en billigere løsning - også selvom du skal have en elektriker ud for at montere en udendørs stikkontakt.

Udvalgte lamper